tirsdag den 8. marts 2011

Bortsch - To Russia with love

I sidste uge havde vi 4 russiske ( 3 fra Ukranine og 1 fra Rusland) kvinder på besøg for at hjælpe os med at lave Bortsch til Sprogskolen i Aabenraa. Det er idag Kvindernes kampdag og de holder et arrangement hvor penegene fra de betalende gæster går til Russiske kvinder.
Vi havde sagt ja til at lave suppen for dem. Det var en stor portion ( 40 liter) så det kræver jo lidt plads og gryder.
Jeg havde fundet en opskrift fra en kvinde der kommer fra Letland. Men nu er en Bortsch jo ikke bare en Bortsch. Hver region / familie har deres egen opskrift og en af kvinderne havde sin egen (bedstemors) opskrift med, så vi kasserede den jeg havde fundet og så havde vi en "levende opskrift"
Det var sjovt og lærerigt at have besøg af de glade kvinder.

'








4 pers

Det skal du bruge:
4 l bouillon
4-5 kartofler
1 stor gulerod
1 løg
2 rødbeder
En lille håndfuld bønner, udblødt natten over og kogt i vand med salt.
200 g hvidkål
100-150 g flåede tomater
1 fed knust hvidløg
1 laurbær
Salt, peber, dild og persille
Vineddike eller citronsaft
Creme fraiche
200-250 g bov ( kalv, okse og/eller svine) i tern på 3x3 cm. Kan evt steges på en pande i olie først.

Sådan gør du:

Kog bouillonen op.
Skræl og kartoflerne i grove stykker. Skræl og riv gulerødder og rødbeder groft, hver for sig.  Løg skæres fint. Kålen skæres i tynde strimler.
Tilsæt kødet sammen med fedtstoffet.
Tilsæt kartofler og kål. Giv det et opkog og skru ned så det simrer.
Rist løg og gulerødder på en pande i olie i 4-5 minutter ved middelvarme. Put det op i bouillonen og giv det et opkog og skru så ned så det står og simrer. Tilsæt flåede tomater og laurbærblad.
Tilsæt de kogte bønner.
Rist rødbeder på en pande i olie i 4-5 min. tilsæt eddike eller citronsaft for at holde på farven.
Smag suppen til med salt, peber, knust hvidløg, dild og persille (må godt være tørret) og lad det koge stille i 10 min.
Tilsæt og lad det koge 1 min. sluk for varmen og lad det stå i 10-15 min og trække smag.

Server med creme fraiche, hakket persille og brød.


Vi siger tak til Nelya, Julia, Oksana og Olga for at hjælpe os med at fortælle og vise os hvordan man laver en Bortsch a la Ukraine.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar